Αρχική | ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ | Βιολογικός Καθαρισμός

Βιολογικός Καθαρισμός

Από τις αρχές του έτους  2000 έχει αρχίσει η λειτουργία ενός υπερσύγχρονου Βιολογικού Καθαρισμού με υψηλή ποιότητα κατασκευών και λειτουργικών προδιαγραφών, κόστους κατασκευής 2.7 εκ. €, στην περιοχή Λαζαρέτα. Ο Βιολογικός Καθαρισμός περιλαμβάνει  πλήρη επεξεργασία υγρών και βιολογικής ιλύος,   με σημαντικές καινοτομίες και ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα στον Ευρωπαϊκό χώρο στους Βιολογικούς Σταθμούς.

Στην παρούσα φάση σύμφωνα με τη μελέτη του έργου τα επεξεργασμένα λύματα διοχετεύονται στη θάλασσα, ενώ μελλοντικός στόχος της Δ.Ε.Υ.Α.Ε είναι να μελετήσει τη δυνατότητα  ανακύκλωσή τους για αγροτική χρήση, είτε για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Ολόκληρη η Μονάδα ελέγχεται από εξελιγμένο Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Σε όλα τα οσμαέρια γίνεται απόσμηση, ώστε η Μονάδα να μη δημιουργεί σχεδόν καμιά όχληση  στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι πόλεις με πληθυσμό πάνω από 15.000 κατοίκους υποχρεούνταν μέχρι το 2000 να εγκαταστήσουν μονάδες βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία των λυμάτων τους, ενώ από το 2005 την ίδια υποχρέωση  έχουν  οι δήμοι και κοινότητες με πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους


                  Βιολογικός Καθαρισμός Δήμου Ερμούπολης

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ    ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ    ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
      2.669.590,61                    2.239.145,11                430.445,50
   

        
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ - ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ

Το λιμάνι της Ερμούπολης, ταυτόσημο με την ιστορία της αποτελεί το κέντρο και πόλο έλξης για τη ζωή στην πόλη. Ωστόσο από την ίδρυσή της πόλης και την κατασκευή του λιμανιού, για χρονικό διάστημα 170 χρόνων και πλέον, το λιμάνι δεχόταν αβίαστα όλα τα λύματα (αστικά και βιομηχανικά).

Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού σε συνδυασμό με την κατασκευή νέων δικτύων συλλογής και μεταφοράς των λυμάτων ανέτρεψε ριζικά την κακή εικόνα στο χώρο του λιμανιού.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης, οι θαμώνες των καφέ της παραλίας μπορούν πλέον να χαίρονται την αλμύρα της θάλασσας και να μην ενοχλούνται από τις δυσάρεστες οσμές.

Ο περίπατος στην παραλία είναι ευχάριστος και όχι αποκρουστικός. Τα κότερα, γιοτ και κάθε είδους σκάφη δεν ρυπαίνουν τα ύφαλά τους.

Το λιμάνι της Ερμούπολης και μαζί όλη η πόλη «ανέπνευσε».